tisdag 19 april 2011

Från Telia till Gudhems nunnekloster


Jäkla Felia, flåt Telia: I ett och ett halvt dygn har Kråkebo varit utan internet, måste tyvärr erkänna att vi lever i ett beroendeframkallande prylsamhälle och vi är alla så beroende av våra viktiga prylar, särskilt internet. Kanske skulle vi tänka lite mer som Carola... hon ville visst gå i kloster läste jag, för att slippa detta hysteriska leverne och leva enkelt. - och då fick jag genast en snygg övergång till Kloster... vi besökte nämligen Gudhems klosterruin några km från Hornborgarsjön:
Gudhems kloster grundades i mitten av 1100-talet då Sverige regerades av Karl Sverkersson. Rika personer gav klostret mark och pengar i utbyte mot själamässor och gravplatser. Gustav Vasa satte stopp för detta på 1500-talet och lade beslag på klostrens guld och gods.
1529 brann Gudhemskloster ned och på 1900-talet började man göra utgrävningar i den nästan helt överbevuxna ruinen.


Vacker plats att kika in på.
Här rakt fram har vi ett gammalt altare.


2 kommentarer:

 1. Go'middag, Lena! Lite annorlunda bilder som vanligt! Härlig bild den första, tycker om.
  Faktum är att jag har nästan, nästan samma bilder tagna från förra året!!! Blev alldeles betagen av Gudhems ruin så jag brydde mig aldrig om tranorna, sådana människor det finns... Får väl sälla mig till de udda.
  Om vi inte hörs innan påsken vill jag önska dig och hela din familj en fin PÅSK, med många vanliga ägg och godisägg. Jag firar påsken i "bushen"... våra hundar är hyperkänsliga mot smällare och raketer. Kommer fram på annandagen!
  Stor härlig påskkram
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Då är vi lite udda båda två :) fast jag gillade tranorna också.
  Vi har samma problem med Jack. han är fruktansvärt skotträdd. Vi får sätta på tv och radio och stänga alla dörrar och fönster. Förhoppningsvis blir det inte mycket smällare, det är värre på nyår.
  Glad Påsk till dig och dina nära å kära,
  kram tebax

  SvaraRadera