fredag 15 juli 2011

Fotoutmaning Tema Fredag - Doft

Nu tänker jag bidra med något som inte doftar gott. (Tydligen är denna plats rankad 1:a i boken om Sveriges 100 märkligaste platser och jag är benägen att hålla med, märkligare plats får man leta efter...)

Jag står högst upp på Kvarntorpshögen som reser sig 157 möh (100 m över marken) på Närkesslätten som ett tråkigt minne från WWII. Det är en enda stor slagghög som fortfarande pyr och ryker, det luktar illa.
Denna enorma hög kom till när man började framställa olja ur skiffer under Andra Världskriget. När skiffret lämnade ugnarna var det 600° varmt och staplades sen på hög. Denna hög växte sen större och större under ett antal år och 1966 stängdes skifferoljeverket för gott. Tydligen har man gjort flera försök att släcka högen men misslyckats.

Vi får vara försiktiga var vi går, när Jack börjar trampa och trampa känner jag med handen på marken och det var riktigt varmt, inte konstigt att hundstackarn trampade på lite nervöst, det brändes.   Denna enorma slagghög kan också bjuda på en konstutställning och diverse underhållning med kända artister.
Här ser ni Lars Vilks (naturligtvis) konstverk - "Waaaall"


 Ytterligare ett konstverk, skapat av Kent Karlsson - "Absit Omen" (betyder visst "må det icke vara ett dåligt förebud").

Vill ni se fler bidrag klicka h ä r..

9 kommentarer:

 1. Intressant läsning och dito bilder! Förstår att doften inte är av det angenäma slaget....

  SvaraRadera
 2. Godmorgon, Lena! Skönt med semester, eller...? Precis, jag vet att det gott! Otroligt intressant läsning om Kvarntorpshögen. Har aldrig varit där. Sverige har mycket att bjuda på. Bra bilder av dig på smått "roliga" konstverk.
  Ha det bra!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning om en plats som jag inte visste fanns;-)))) Kan tänka mej att doften inte är den bästa.

  SvaraRadera
 4. Väldigt intressant läsning och bilder till ämnet.Ständigt lär man nåt nytt. Haen bra fortsatt helg. Anita

  SvaraRadera
 5. Verkar lite som att gå på glödande kol. ;-)
  Ingen rolig hög. Har sett den på avstånd, verkar vara värd ett närmare besök med tanke på konsten. Intressant information. :-)
  Tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 6. Intressant plats och förstår hunden.

  Bilden i mitten, gillas extra, den dramatiska himlen förstärker känslan.

  Ha en skön helg. // Lissen

  SvaraRadera
 7. Märkligt. Gillar också den mittersta bilden.

  SvaraRadera
 8. Synnerligen märkligt ställe, och man kan tänka sig att doften är speciell. Kanske är värt en tur på semestern. Jag har ett brorsbarn som bor i närheten (Örebro).
  Det nedersta konstverket har jag faktisk sett på en av Sinneskattens/Carinas tidigare bilder.

  SvaraRadera
 9. Tack för att du delar med dig av detta. Inte trevligt men intressant och märkligt.

  SvaraRadera