söndag 16 januari 2011
Kameliaträdet

I helgen var vi och tittade på det förmodligen största Kameliaträdet i Sverige. Det var häftigt att se detta fantastiskt blommande träd mitt i kalla januari. Det står i sitt egen växthus  på Strömsbergs Gård och har 103 år på nacken vilket inte är en hög ålder då kameliaträd kan bli upp till 500 år.Strömsbergs kameliaträd sköts om noggrant året om och kräver hög fuktighet och sval temperatur (+6 - 12°C). Kamelian kommer ursprungligen från svala bergstrakter i Japan, Korea och Kina. Det var Baron von Essen som bodde på Strömsbergs Herrrgård som tog hit växten i en liten kruka, förmodligen från Kina. Förr var det inte ovanligt att folk med högre status hade ett Kameliaträd hemma, då hade man kyliga, fuktiga rum där Kamelian trivdes bra.Namnet Kamelia har Carl von Linné gett detta träd efter en botaniker, som reste till Korea och tog med plantan till Tjeckien. Hans namn var Georg Joseph Camellius.2 kommentarer:

 1. Underbart! Missade detta tillfälle, hade besök och visningen varade ju bara ett par timmar. Undrar om trädet visas igen på lördag...?
  Kamelian, en skönhet och har figurerat i sorgsna sammanhang, jag minns Kameliadamen. Där föll flera tårar...
  Ha det bra!
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta,
  Jag tror tyvärr att de två lördagarna det var öppet hus är förbi. Du får vara på G nästa år istället:) det var verkligen värt att se.

  ha det så bra du med

  SvaraRadera